Pandemide feminist özsavunma forumunun ikincisi gerçekleştirildi. Sosyal medya üzerinden yapılan ifşaların kadınlar açısından önemi, feminist özsavunma ile bağı konuşuldu.
Pandemide Feminist Özsavunma forumunun ikincisini 23 Aralık Çarşamba günü online olarak gerçekleştirdik. Türkiye’nin farklı illerinden yüzü aşkın kadının katıldığı forumun konusu ‘‘Özerklik, sınır çizme, taciz ve ifşa’’ oldu.
İlk buluşmamızı 19 Kasımda gerçekleştirmiştik. Yaşamlarımızdaki erkek şiddetine, baskılara, yasaklamalara ve kısıtlamalara karşı pandemide feminist özsavunmayı ve yitirmenin eşiğine geldiğimiz özerkliği konuşmuş, 25 Kasımda sokaklara çıkarken bunun sözünü eylemini örgütlemiştik.
Pandemide kapandığımız evlerde bir yandan erkek şiddetinin türlü biçimleri ile karşı karşıya kalırken bir yandan da iktidarın erkek devlet şiddeti ile de karşı karşıya kaldığımız bir süreç yaşıyoruz. Bu koşullarda yaşamlarımızı güvende ve sağlıklı sürdürebilmenin yollarını feminist özsavunma yöntemlerimizi gözden geçirdiğimiz bu buluşmalar ile bulmaya çalıştık.
Bir önceki forumun sonuçlarına ulaşmak için bu başlığa tıklayın
Pandemide feminist özsavunma formumuzda, edebiyatı ile yerini sağlamlaştırmış erkeklerin #UykularınızKaçsın diyen kadınlar sayesinde tek tek döküldüğü günlerde; tüm dünyayı kasıp kavuran “#MeToo” hareketini, bu hareketin Türkiye’deki ucunu, kadın dayanışmasını ve feminist özsavunmayı konuştuk.
Hakettiğimiz adaleti bizden esirgeyen sisteme karşı bir araç ifşa!
Formunda tartışmalar kısaca şöyle özetlenebilir;
Örgütlü erkekliğin karşısında kadınlar olarak attığımız her adım, her kolektif eylem bizim hayatta kalma mücadelemiz olduğunu gördük. Bu güç ve iktidar sahibi erkeklerin suçlarının ifşası aslında çürümüş ataerkil sistemi açığa çıkarmış oldu. Bu yönüyle de ifşa aslında kadınların birbirinden güç aldığı ve bir biçimiyle güvenli bir özerk alan oluşturduğu bir alanda feminist özsavunma aracı olarak karşımızda duruyor.
Tacize ve cinsel şiddete uğrayanların mağdur suçlayıcılıkla yalnızlaştırılmaya çalışıldığı vurgulandı. Bu nedenle travmalar bireysel yaşanıyorken ancak ifşa ile bunun toplumsal ve politik olduğu vurgulanmış oldu. Erkeğin ve erkekliğin arkasında patriyarkanın gücünün olması konuyu toplumsallaştırıyor, politikleştiyor.
Kadının beyanı esastır ilkesi sadece soruşturma aşamasında değil kovuşturma aşamasında da bizim önemli bir dayanağımız.
Eşitliğin insana ait olduğunu, cinsiyet odaklı olmadığını iktidar dinamiklerini değiştirerek göstereceğiz. Kadını sınıflara kimliklere sokanlara karşı birlikte güçlenip; sesimizi daha da yükselteceğiz.
NOT: Toplantı sonuç metni yayımlanacaktır.
Yorumlar