"Daha bütün cenazelerimiz enkaz altında, kaldıramadık, kıçımızda bir külot bile yok! Olamaz yani bu kadar, bizi birden kaldırsınlar buradan çadırlardan, nereye gideceğiz, kadınlar nerede sürünsün?"
Depremin ilk gününden itibaren diğer birçok kadın örgütü ve feminist ağ gibi biz de örgütlü olduğumuz illerde ve Mor Mekanlarda yoğun bir dayanışma çalışmasına giriştik; birçok arkadaşımız bölgedeki arama-kurtarma çalışmalarına katıldı. Çalışmalarımız Antakya-Defne bölgesindeki Sevgi Parkı’nda kurduğumuz Kadın Dayanışma Çadırı ile devam etti. Gönüllü kayıt formumuzu hala doldurmadıysanız doldurmayı unutmayın.
Antakya-Defne Kadın Dayanışma Çadırından yazıyoruz, Kadın Dayanışma Çadırı güncemizi güncelden eskiye doğru okuyabilirsiniz:
ÖNCEKİ GÜNLER İÇİN:
SONRAKİ GÜNLER İÇİN:
Gün 13-14-15 (25- 27 Şubat Cumartesi-Pazar-Pazartesi): Sevgili günlük, bugün güne aşkolar güno diyerek başladık; temizlik yaptık; kahve içip kahvaltı yaptık ve bütün alanı kahvaltı merkezine dönüştürdükten sonra köylere gidecek ürünleri hazırladık. Her geçen gün buradaki olanaklarımız daha da gelişiyor. Mesela bugün çok özel bir kahvaltı yaptık. Dün Defne Kadın Kooperatifi’nden aldığımız zahteri Ayfer ablanın köyden topladığı tere-maydanoz ve yeşil soğanla karıştırdık. Fatma ablanın getirdiği saf zeytinyağıyla patateslerimizi kızarttık ve çok güzel bir kahvaltı yaptık. Saat 10-1 arasında hem hijyen hem iç çamaşırı dağıtımı yaptık. Önceki gün MAI ekibinin yaptığı destek sayesinde ürünler bitti ve herkese eşit şekilde dağıtım yapabildik kolektif çalışmamızla.
Bugün yeni malzeme geldiği için depo işlerinden hiç çıkamadık. Bursa’dan 29 Ekim Kadın Derneği ve Esenyurt Belediyesi’nden eşya desteği geldi; tabii bize de yine depo işi çıktı. Bulunduğumuz yeri daha yaşanabilir hale de getirdik.
2 ekibe ayrıldık, bir grup Gümüşgöze köyündeki kadınların ihtiyaçlarını götürdü. Köyde yaşayan ressam bir kadınla tanışmışlar, kadın sergi açmak istediğinden bahsetti. Boya gibi malzemeler gerekebilir. Gümüşgöze köyünde aşevi kuran bir kadınla da sonrası için temas kuracağız.
Bir grup da Aşağı Okçular’a gitti; MAG ekibi ahşap evlerin inşaat işine yardım etti. Onlara destek olduk. İstanbul Mor Mekan’dan gelen eşyalarından dağıtımda öncelikli olanları aldık. Daha önce çadırlarda konuştuğumuz kadınları ziyaret edip iç çamaşırı ihtiyaçlarını karşıladık. İki kadın kaldığı yere çadıra davet etti ve MAG ekibiyle birlikte orada kahve içtik.
Sevgi Parkı’ndaki çadırları da ziyaret ettik. Depremden etkilenen insanlarla sohbet edip ihtiyaçlarını tespit ettik. Bir kadının biten kulak pilini sağlayıp verdik. Çok mutlu oldu ve o da bize boncuk verdi. Herkes gelsin ve herkese boncuk verelim teklifinde bulundular.
Kıyafet çadırındaki sutyenleri bedenlerine göre düzenledik. Paketleme işlemi işi çok kolaylaştırdı. Çok hızlıca kadınlara dağıttık. Sutyenlerimiz tamamen bitti. Gelen giysileri yerleştirdik. Battaniyemiz az sayıda var. Depolarımız eridi.
Pazartesi akşamı da bazılarımız bir köşede köy aramalarını yaparken, bazılarımız bir yandan sutyenleri ayırıp deterjanları paketledi, birileri de Türkiye koordinasyon toplantımıza girdi.
Hatay’da çocuk gelinlerin olduğu bir köy varmış, ne yapabileceğimizi konuştuk. Erkek şiddeti her gün daha da arttığı için avukatlar aracılığıyla adli yardım sağlanabilir. Okuma imkanlarının kısıtlı olduğu Hatay’da Harbiye’den kızını Ankara’ya üniversite hazırlığı ve devamı için göndermek isteyen bir kadınla görüşmüşler. Ulaşabildiğimiz öğrencilerle elimizden geldiğince kaldıkları yerden devam etmeleri için çalışabiliriz. Sınava hazırlanan öğrencilerle bu donemi nasıl atlatabilecekleri konusunda sohbet veya fikir alışverişi için iletişime geçmeyi planlıyoruz.
Bölgede şiddete uğrayan kadınların beyanları arttığından acil kadın dayanışma çalışmasının yapılmasını konuştuk. Şiddet başvurusu için kadınların nereye başvurabileceği ve haklarımızın anlatıldığı bir el ilanı hazırlanacak. Bölgeye şiddete uğrayan kadınlarla dayanışmak için haklarımızı anlatacağımız bir çadır veya masa kurulma planı yaptık. Kadınlar için her şehirde kent rehberlerini yapılması, şiddete uğrayan kadınlarla bunlarla iletişime geçilmesi planı yaptık.
Burada Aile Mahkemesi kapalı durumda. Bu yüzden hakimler de şiddet olayları artarsa şikayet iyine bakarız diyor. Avukat arkadaşlar hakimle temas kurarak sonrası için doğrudan iletişime geçip takip edecekler. Duruşmalar sürekli erteleniyor; boşanma davaları görülemiyor.
Yarın öğleden sonra kadınlarla kaynaşma-tanışma amaçlı bir buluşma planlıyoruz. Kadınlarla 8 Mart gününe dair birlikte plan çıkarabiliriz.
Bölgede polis baskısı artmaya başladı. Çadırlarımıza dair veri toplamaya başladılar.
Antakya Defne Sevgi Parkı'ndan: "Daha bütün cenazelerimiz enkaz altında, kaldıramadık, kıçımızda bir külot bile yok! Olamaz yani bu kadar, bizi birden kaldırsınlar buradan çadırlardan, nereye gideceğiz, kadınlar nerede sürünsün?" pic.twitter.com/YWXAeKba8R
— Kadın Savunması (@kadinsavunmasi) February 28, 2023
"Sabah burayı dağıtma yetkisi olan Vali bey, bizi göndermek istedikleri yerde çadır kent kurmaya yetkim yok dedi. Halkı tam bir belirsizliğe sürüklemek istiyorlar. Kadınlar ve halk için güvenli bir alan oluşturulmadıkça, burada kalmaya devam edeceğiz." pic.twitter.com/FtlewCzrRo
— Kadın Savunması (@kadinsavunmasi) February 28, 2023