İskoçya'nın en büyük kenti olan Glasgow'da belediye bünyesinde çalışan kadın işçiler, belediye görüşmelerinden sonuç alamayınca "eşit işe eşit ücret"
İskoçya’nın en büyük kenti olan Glasgow’da belediye bünyesinde çalışan kadın işçiler, belediye görüşmelerinden sonuç alamayınca “eşit işe eşit ücret” GMB ve UNİSON sendikaları ile greve çıkıyor.
Belediye işçileri eşit işe eşit ücret talebiyle Britanya’nın gördüğü en büyük grevlerden birini gerçekleştirirken, Glasgow’da yüzlerce okul ve kreş kapanmış ve evde bakım hizmetleri sekteye uğramış durumda.
8,000’den fazla işçinin katıldığı iş bırakma eylemleri, sendikalar ve Glasgow Kent Konseyi (GKK) arasında, temizlik işçiliği gibi kadınların çoğunlukta olduğu iş alanlarında çalışan işçilerin düşük ücretlerle çalıştırıldıkları iddiaları üzerine yıllardır süren tartışmaların ardından geçtiğimiz Salı sabahı 7’de başladı.
Kadınlar, çöp toplayıcılığı gibi erkek-yoğun çalışma alanlarında olana kıyasla saat ücretlerinin 3£ daha az olduğunu iddia ediyor. Kadınların bazıları ise erkek mevkidaşlarından yıllık 4,000£ daha az maaş aldıklarını belirtiyorlar.
Binlerce kadın işçi, geçen yılki mahkemenin ardından belediye meclisine dava açmaya hazırlanıyor.
Sendikaların açıklamasına göre, GMB ve Unison üyeleri, binlerce kadın işçinin eşit işe eşit ücret taleplerinde “yeterli ilerleme kaydedilemediği” gerekçesiyle greve gidiyor.
Belediye meclisi, eşit ücret talebiyle 48 saatlik iş yavaşlatma eyleminin gereksiz olduğu ve önümüzdeki aylarda gelecek mali yıldan başlamak üzere ödemelerde bir anlaşmaya varmayı umdukları yönünde bir açıklama yaptı.
GKK, tüm okul öncesi kurumların, okul destek birimlerinin ve tüm örgün ilköğretim okullarının her iki gün de kapalı olacağını, ancak tüm örgün ortaokulların ise açık kalacağını açıkladı.
Glasgow’da görülmüş en büyük barışçıl iş bırakma eylemlerinden biri olan grevden, evde bakım hizmeti alan yaklaşık 6,000 kişi etkilendi.
GMB İskoçya’dan Rhea Wolfson, eylemlerin amacının görüşmelerde ilerleme kaydedebilmek adına tüm kenti “paydos” ettirmek olduğunu belirtti.
Mitchell Library’de bulunan grev saflarındaki işçilerden biri, Anna Murray: “Eşit işe eşit ücret için 10 yıl bekledik ve belediye meclisi bu düzenleme için hiçbir şey yapıyormuş gibi görünmüyor. Biz de eşit işe eşit ücretlerimizin ödenmesi talebiyle greve başladık. Yaptığımız işler karşılığında son derece düşük ücretler aldığımızı düşünüyorum.”
Büyük halk kütüphanesinde 25 yıldır çalışan temizlik müfettişi ekliyor: “Belediye meclisinin artık işleri biraz hızlandırmasını ve haklarını bekleyen işçilere artık eşit ücret ödeyeceğini umuyoruz.”
İşçiler, eşit işe eşit ücret talebiyle uzun soluklu bir mücadele için grev yapıyor.
meclisi, kadın ve erkek çalışanların eş değerdeki işler için eşit ücret almalarını taahhüt altına almak amacıyla 2006 yılında Workforce Pay and Benefit Review (WPBR; İşgücü Ödeme ve Sosyal Haklar Değerlendirmesi) uygulamasına başladı ve iş değerlendirme bazlı ödeme ve derecelendirme sistemini yürürlüğe soktu.
Ancak kadın işçilerin bir bölümü, benzer kategorilerdeki işlerde erkeklerden saat başına 3£ daha az para ücretlendirildiklerini iddia ediyorlar. Mayıs 2017’de mahkeme, WPBR’nin kadın işçilere karşı ayrımcılık yaptığına hükmetti.
Belediye meclisi ise mahkeme kararının hükümsüz olduğuna ve muazzam boyutlardaki eşit ücret taleplerinin arabuluculukla çözülmesine ve yeni bir sistem önermeye karar verdi.
Onlarca yıl süren İşçi iktidarının ardından, aynı ay içerisinde SNP Glasgow Kent Konseyi içindeki en büyük kitleye sahip oldu. Ocak 2018’de belediye meclisi, ihtilafı pazarlıkla çözmeyi umduklarını açıkladı.
Ancak, sendika üyeleri gelişmelerin eksikliğinin öfkesiyle bu ayın başında greve gideceklerini açıkladılar.
Aitken, BBC İskoçya Radyosu’na yaptığı açıkamada “Buna ihtiyaç yok. Davayı SNP Glasgow Kent Konseyi yönetimine seçildiği gün kazandılar ve biz o günden beri adaleti sağlamak için çalışıyoruz.” dedi.
“Sonuca çok yaklaştık. Hakettikleri karşılığı alacaklarına ve gelecek mali yılda ödemeleri yapmaya başlayacağımıza eminim.”
Sue Macgregor ‘erkekler doğum yapmaya başlayana’ kadar eşit ücret söz konusu olmayacak diyor.
Unison’dan Mandy McDownall, “Bu, Eşit Ücret Yasası gündeme geldiğinden beri neredeyse 50 yıldır devam eden bir modern zaman skandalı. Kendimizi Britanya’nın en büyük belediyelerinden birinde ayrımcılığa uğrayan binlerce kadının yanında bulduk.” dedi.
“Bu kadınlar Glasgow’un can damarı; tüm şehirde hayati görevler alıyorlar – temizlik, bakım, eğitim ve toplumdaki en savunmasız yurttaşların bakımı işlerini üstleniyorlar. Azımsanan değerlerine rağmen, bu kadınlar şehrin işlemesini sağlayan dişlileri oluşturuyor. Grev, bu kadınların hafife aldıkları bir karar değil ancak aylardır duydukları boş vaatlerden sonra başka çareleri kalmamıştı.”
Yaklaşık 12,000 kişi, -kimileri 12 yılı bulan davalarında- eşit ücret talebinde bulunurken, çözüme ulaşmanın ise yüz milyonlarca pounda malolabileceğine inanılıyor.
Belediye yetkilileri, grevin sonlandırılması için tüm seçeceklerin gözden geçirildiğini açıkladı.
Glasgow Kent Konseyi başkanı Susan Aitken ise grevi eleştirirken “yıkıcı etkileri” olacağını belirtti.
Belediye meclisi, sendika önderlerinin grev yönetiminin “koca bir hayal kırıklığı” olduğunu söyledi. Belediye sözcülerinden biri: “Sendikalar bizimle işbirliği yapmak ve bu hayati meselenin çözüme ulaştırılması için hiçbir anlamlı çaba göstermediler.” dedi.
GKK, evde bakım hizmeti alanlara grev süresince iki gün boyunca bakım hizmetlerinin yapılamayacağını bildiren mektuplar gönderdi.
İskoçya Hükümet Başkanı Nicola Sturgeon, “greve katılan kadınlara büyük hayranlık duyduğunu” açıkladı.
Yazıyı İngilizce dilinden Kadın Savunması için Sena Çenkoğlu çevirdi.
Yorumlar