Korona virüsün yansımaları kadınlar için erkeklerden daha kötü olabilir

Rosamond Hutt'un weforum.org sitesine yazdığı yazıyı Kadın Savunma Ağı için Gamze Boztepe çevirdi: "Koronavirüsün yansımaları kadınlar için erkeklerden daha kötü olabilir. İşte nedenleri"

Korona virüsün yansımaları kadınlar için erkeklerden daha kötü olabilir

  • Kadınlar sağlık ve sosyal hizmetler işçilerinin çoğunluğunu oluşturuyor ve COVID-19 ile mücadelenin ön saflarında yer alıyorlar.
  • Okulların toplu biçimde kapatılması özellikle kadınları etkiledi çünkü hâlâ çocuk bakımı sorumluluğunun büyük kısmını kadınlar üstleniyor.
  • Kadınlar zaten erkeklerden üç kat daha fazla ücretsiz bakım işi yapıyor ve virüs bulaşan akrabaların bakımı yüklerini arttırıyor.

Erkekler ve kadınlar koronavirüsten farklı mı etkileniyor?

Çin’de yapılan araştırmalar, COVID-19’un eşit sayıda erkek ve kadına bulaşırken, kadınların virüsten ölme ihtimalinin erkeklere göre daha düşük olduğunu gösteriyor.

Çin Hastalık Kontrol Merkezi’nde COVID-19’lu yaklaşık 44.600 kişiyle yapılan bir araştırma, erkekler için ölüm oranının % 2,8, kadınlar için % 1,7 olduğunu gösterdi.

Bilim insanları, biyolojik faktörler ve yaşam tarzı faktörleri de dahil olmak üzere bu farkın çeşitli nedenleri olabileceğini söylüyor. Örneğin, Çinli erkeklerin sigara içme oranları kadınlardan daha yüksek, bu da bağışıklık sistemlerine zarar veriyor. Ayrıca, kadınlar enfeksiyonlara karşı erkeklerden daha güçlü bağışıklık tepkileri üretme eğilimi gösteriyor.

Ancak, virüsün kadınları, belki de daha az belirgin olan başka yollarla orantısız biçimde etkilediği görülüyor. COVID-19’a karşı mücadele devam ederken, dünya çapında giderek artan sayıda kadın ön saflarda yer alıyor. Birçoğunun, aynı anda çocuk bakımı gibi ev içi sorumluluklarını güçlükle sürdürmeye çalışırken daha uzun saatler çalışması bekleniyor.

Koronavirüsün cinsiyete dayalı etkileri için birkaç örnek:

Sağlık çalışanları

Çinli yetkililer, Hubei eyaletindeki salgının merkez üssündeki sağlık çalışanlarını desteklemek için ülkenin dört bir yanından 41.000’den fazla sağlık çalışanı gönderdi.

24 Şubat’a kadar, Çin’de 3.387 sağlık çalışanına COVID-19 bulaştı, bunların % 90’ından fazlası Hubei’deydi.

Bir hükümet organı olan Şanghay Kadın Federasyonu’na göre, Hubei’deki doktorların yarısından fazlasını ve hemşirelerin % 90’nı kadınlar oluşturuyor.

Daha geniş bir çerçevede, sağlık ve sosyal hizmet sektörlerindeki işçilerin çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor – Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından analiz edilen 104 ülkede işçilerin % 70’i kadın.

( Görsel: Dünya Sağlık Örgütü- Şekil 1: Hekim ve hemşirelerin toplumsal cinsiyet dağılımı mavi kadın, kırmızı erkek, Şekil 2: Hemşireler: kadın ve erkek oranı, Afrika, Amerikalar, Doğu Akdeniz, Avrupa, Güneydoğu Asya, Batı Pasifik)

Ayrıca DSÖ’ye göre, kadınlar aynı alanda çalışan erkeklerden %11 daha az kazanıyor.

Ücretsiz bakıcılar

Dünyadaki karşılığı ödenmeyen bakım işlerinin büyük kısmını zaten kadınlar ve kız çocukları yapıyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre, kadınlar dünya genelinde, toplam karşılığı ödenmeyen bakım işlerinin saat olarak %76,2’sini, yani erkeklerin üç katından fazlasını gerçekleştiriyor. Asya ve Pasifik’te bu rakam %80’e çıkıyor.

Sağlık sistemi zorlanır hâle geldikçe, COVID-19’lu birçok insana evde bakılması gerekecek, bu da kadınların hem genel yükünü, hem de enfekte olma riskini artıracak.

Okulların kapanması

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’ne (UNESCO) göre, dünya çapında yaklaşık 300 milyon öğrenci okulların virüs kaynaklı kapatılması nedeniyle derslerini kaçırıyor.

Çocuk bakım merkezlerinin ve okulların 15 ülkede toplu olarak ve 14 ülkede yerel olarak kapatılması, birçok çalışan ebeveyne izne ayrılmaktan veya çocuklarına bakarken evden çalışmayı denemekten başka pek bir seçenek bırakmadı.

New York Times’ın haberinde görüldüğü üzere, okulların kapatılması özellikle kadınlara zarar veriyor, çünkü çocuk bakımı sorumluluğunun büyük kısmı hâlâ onlara düşüyor.

Bilhassa yoksullar, evden yapılamayan hizmet işlerinde çalışanlar ve ücretli izni olmayanlar korunmasız durumdalar.

UNESCO’ya göre, okulların kapanmasının istenmeyen bir başka sonucu da, çocuk bakımı bulmakta zorlanan çok sayıda tıp çalışanıyla birlikte sağlık sistemi üzerinde oluşan baskı.

Kaynak: https://www.weforum.org/agenda/2020/03/the-coronavirus-fallout-may-be-worse-for-women-than-men-heres-why/

Yorumlar