Kadın Savunma Ağı olarak uzun zamandan beri özsavunmaya dair tartışmalar yapıyor ve yaptığımız tartışmaların mümkün olduğunca fazla kadına ulaşması için atölyeler düzenliyoruz. Feminist özsavunma bilgisinin kadından kadına yayılması için mesafeleri, sokağa çıkma yasaklarını ve pandemiyi aşmanın bir yolunu buluyoruz.
Özsavunma deyince aklınıza ilk ne geliyor?
Size el kaldıran partnerinize şöyle sağlam bir dayak? İyi dövüş bilmek? Çeşitli silahları kullanmayı öğrenmek? Evet, tüm bunlar da özsavunmaya dahildir ama özsavunma bundan ibaret değildir.
Kadın Savunma Ağı olarak uzun zamandan beri özsavunmaya dair tartışmalar yapıyor ve yaptığımız tartışmaların mümkün olduğunca fazla kadına ulaşması için atölyeler düzenliyoruz. Feminist özsavunma bilgisinin kadından kadına yayılması için mesafeleri, sokağa çıkma yasaklarını ve pandemiyi aşmanın bir yolunu buluyoruz.
Feminist özsavunma hayatlarımızı sarmış olan erkek-devlet şiddetinin çeşitli biçimlerinin tamamına karşı kendi sınırlarımızı korumanın politikasıdır. Bazen aniden ,bazen bir merdiven gibi tırmanarak, bazen çok çok sonra fark edebileceğimiz kadar sinsice kendimizi içinde bulduğumuz şiddet ortamından uzaklaşmayı başardığımız her davranış, feminist özsavunmaya dahildir. Hızlıca uzaklaşmak, etkisiz hale getirmek, komşuları/etraftakileri çağırmak, dayanışma isteyebilmek, boşanma/ayrılma kararını almak, kısacası şiddeti sonlandırmak için attığımız her adım.
Bir şeye karşı mücadele etmek ilk olarak onun ne olduğunu ve neden olduğunu tanımlamakla başlar. O nedenle feminist özsavunmaya şiddeti tanımlayarak ve kaynağını birlikte tespit ederek başlıyoruz. Bizden çalınan özsaygımızı kazanmak için bir adım atıyor ve kendimizin savunulmaya değer bir varlık olduğunu zihnimize kazıyoruz. Son olarak pandemide neredeyse hepimizin kaybettiği, bizlerden sürekli çalınan özerkliğimizi yeniden inşa etmek için, geçilmesine izin vermeyeceğimiz sınırlarımızı çiziyor ve onları korumak için alet çantamızı oluşturuyoruz. Atölyenin son oturumunda ise şiddet anında neler yapabileceğimize dair bedenimizi donatıyoruz.
Feminist özsavunma atölyelerine yüzyüze ya da online olarak katılabilirsin. Bugüne kadar binlerce kadına erişen feminist özsavunma atölyeleri Mersin, Tarsus, İzmir, Trabzon, Ankara, İstanbul gibi illerde yüzyüze, ayrıca pandemi boyunca online olarak da yapılıyor. Türkiye’nin ve dünyanın birçok noktasındaki kadınlarla online olarak da gerçekleşen atölyeler 5 hafta üst üste ya da iki günlük yoğunlaştırılmış programlarla düzenleniyor.
Sana en yakın Feminist Özsavunma Atölyesi için:
İstanbul
Mor Mekan – Kadıköy – her Perşembe saat 19.30
Mor Mekan – Kemalpaşa – 1-2 Şubat
?Artvin/ Kemalpaşa
Feminist Özsavunma Atölyemiz Kemalpaşa Mor Mekan’da başlıyor.
Yüz yüze Atölyelerimiz 1-2 Şubat’ta gercekleşecektir. pic.twitter.com/ySv7h2uLN6
— Kadın Savunması (@kadinsavunmasi) January 29, 2022
Online
Zoom – Şubat ayı itibariyle
Tamamlanmış atölyeler
İstanbul
Kadıköy Yeldeğirmeni
İstanbul Kadıköy Yeldeğirmeni'nde kadınlarla yaptığımız 5 haftalık Feminist Özsavunma Atölyesi tamamlandı.
Özsavunma bilgisini kadından kadına yaymak için, "erkek-devlet şiddetine karşı yalnız ve savunmasız değiliz" demek için feminist özsavunma atölyelerinde buluşalım. pic.twitter.com/pQ3QqFQsH4— Kadın Savunması (@kadinsavunmasi) January 20, 2022
Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi
Şiddetin tanımını yapmak özsavunmanın ilk adımıdır.
İBB Kültür Daire Başkanlığı ile 25 Kasım etkinlikleri kapsamında
Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi'ndeki kadınlarla feminist özsavunma atölyesi yaptık. pic.twitter.com/E011jo8EEn— Kadın Savunması (@kadinsavunmasi) December 10, 2021
Güngören
İBB'nin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle düzenlediği etkinlikler kapsamında Güngören'deki kadınlarla feminist özsavunma atölyesini buluşturduk pic.twitter.com/A3RvVTZ1Gt
— Kadın Savunması (@kadinsavunmasi) December 3, 2021
İzmir
İzmir'de 4 oturumdan oluşan Feminist Özsavunma Atölyemizi tamamladık.
Şiddetin karşısında yalnız ve savunmasız değiliz.
Atölyemiz boyunca birbirimizden güç aldık. Yaşasın Feminist Özsavunmamız? pic.twitter.com/O9kGnYrmEo
— Kadın Savunması (@kadinsavunmasi) January 18, 2022
Mersin
Mersin'de feminist özsavunma atölyelerimiz devam ediyor.
Bugün yeni bir atölyeye feminist özbilinç oturumu ile başlangıç yaptık.
Özsavunmanın ilk adımı olarak şiddetin kaynağını saptamak, patriyarkaya ve toplumsal cinsiyete yakından bakmak için bir araya geldik. pic.twitter.com/ZPumaohYRm— Kadın Savunması (@kadinsavunmasi) December 26, 2021
Tarsus – Tarsus Belediyesi Kadın Yaşam Destek ve Dayanışma Merkezi
Tarsus Belediyesi Kadın Yaşam Destek ve Dayanışma Merkezi’nde feminist özsavunma atölyemizin ilk oturumunda buluştuk.
Özsavunmanın ilk adımı olarak "yaşamımızdaki erkek şiddetinin kaynağı" nedir sorusuna yanıt aradık.
Erkek şiddeti karşısında savunmasız değiliz.. pic.twitter.com/5PPtnK9QaA
— Kadın Savunması (@kadinsavunmasi) December 25, 2021
Yorumlar