Arjantin’de feministlerin mücadelesi sonuç verdi, kürtaj yasallaştı

Arjantin'de 1920 yılında kabul edilen yasaya göre yasaklanan kürtaj, feministlerin mücadelesi sonucunda yeniden yasallaştı. 100 yıldır yasak olan kürtaj hakkı, cuma günü mecliste yapılan görüşmeler sonunda 131 oy ile tanındı

Arjantin’de feministlerin mücadelesi sonuç verdi, kürtaj yasallaştı

Arjantin’de, 20 saatlik meclis görüşmelerinin sonunda kürtajın yasallaşmasına yönelik yasa tasarısı kabul edildi. Arjantin’de kürtaja sadece tecavüz gibi cinsel saldırı durumunda veya annenin sağlığı hamilelik nedeniyle risk altındaysa izin veriliyordu. Meclis, Perşembe gününden Cuma sabahına kadar tartıştıktan sonra kürtajın tecavüz vakası ya da anne hayatının tehlikede olmasıyla sınırlandırılmasını kaldırmaya yönelik tasarıyı geçirdi.

Parlamentonun alt meclisi 131-117 sayılı yasa önerisi lehine oy kullandı. Yasa haline gelmeden önce, tasarının üst meclis olan Senato’dan da geçmesi gerekiyor. Oylamanın yıl sonundan önce yapılması bekleniyor.

Perşembe günkü tasarı görüşmeleri öncesinde, Roma Katolik Kilisesi ise hükümete: “Hayata saygının ne anlama geldiğine dair ikinci bir düşünme” çağrısında bulundu. Arjantinli Papa Francis’in kürtajın bugünün “tek kullanımlık kültürünün” bir parçası olduğu şeklindeki tutumunu yineledi. “Doğmamışların, zayıfların veya yaşlıların onuruna saygı gösterin” diyerek kürtaj karşıtı tutumunu açıkladı.

Kongre binasının her iki tarafında binlerce feminist Perşembe gecesinden Cuma sabahına kadar Kongre’yi çevreledi. Tartışmaları meydana kurulan dev ekranlardan izledi. Sonuçlar açıklanana kadar danslarıyla, sloganlarıyla meydanı doldurdular. Oylamanın sonunda verilen kararı yine hep birlikte kutladı.

İlk olarak 1920’de kabul edilen bir yasaya göre, Arjantin kürtaja yalnızca tecavüz gibi cinsel saldırı sebebiyle gebe kalındığı hallerde veya annenin hayatı için tehlike durumlarında izin veriyordu. Arjantin’de 1983’ten bu yana güvenli olmayan, gizli prosedürler sırasında kürtaj isteyen binlerce kadın öldü ve her yıl yaklaşık 38.000 kadın sağlıksız olan yollarla kürtaj olmak nedeniyle hastaneye kaldırılıyor.

Latin Amerika, dünyanın en kısıtlayıcı kürtaj yasalarından bazılarına sahipti. Sadece Mexico City, Küba ve Uruguay, kadınların hamileliğin ilk 12 haftasında koşullar ne olursa olsun kürtaj yaptırabilecekleri birkaç bölge arasında yer alıyordu. Arjantin, kürtajın yasal hale gelmesiyle birlikte kürtajın yasal olduğu en büyük Latin Amerika ülkesi oldu.

Yorumlar