Devlet sermayenin çıkarlarına hizmet etmeyi bırakmalı ve kadınların en temel ihtiyaçlarına ulaşabilmesi için derhal adım atmalıdır. Zamlar geri alınmalı, hijyen ve sağlık ürünleri ücretsiz olmalı
Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında kameraların karşısına geçerek yeni KDV düzenlemelerini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, peçete, bebek bezi gibi temel ihtiyaç ürünlerine uygulanan yüzde 18’lik KDV oranlarının yüzde 8’e indirileceği belirtildi. Açıklamada hijyenik ped demekten geri duran Erdoğan’ın vergi indirimlerini bir “müjde” gibi sunmasının ücretlere yansımasının olmayacağının farkındayız. Yurttaşları hayat pahalılığı karşısında ezdirmemek için adım attıklarını söyleseler de zamlar geri alınmadığı, temel ihtiyaçlar ücretsiz olmadığı sürece hayat pahalılığı kadınları, çocukları ve halkı ezmeye devam edecektir.
Lüks tüketim ürünlerine uygulanan KDV oranlarının temel ihtiyaç maddelerine uygulanması kaldırılmış olsa da neden yüzde 10’luk bir indirim tercih ediliyor? Devlet halktan aldığı vergileri kimin için kullanıyor? Kadınların sırtına ev işleri, çocuk ve yaşlı bakımı, temizlik işleri yıkılırken, devlete giden vergi gelirleri de kadınlar ve çocuklar yararına kullanılmıyor, bu ekonomik krizin faturası da yine kadınlara kesiliyor. Derin yoksulluk içinde yaşayan regl olanların yüzde 82’si hijyenik pede erişemiyor. TÜİK verilerine göre son bir yılda hijyenik pedlere yüzde 51,04 zam geldi. . Artan enflasyon koşullarında lüks tüketim vergilerinin kaldırılmasını bir lütuf gibi sunmanıza gerek yok. Çünkü AKP ile birlikte yaşamak bir lüks haline gelmiştir. Temel ihtiyaçların karşılanmasının lüks olduğu bu dönemde yapılan KDV indiriminin bize bir yansımasının olmayacağını biliyoruz.
İnsanların hayat pahalılığı karşısında yaşayabilmesi için ihtiyaçların devlet tarafından karşılanması, hijyenik ürünlerin ücretsiz olması ve enerji, elektrik, su gibi ihtiyaçların kamulaştırılması mümkünken bu adımların atılmaması bize sermayenin çıkarlarının korunmaya devam edildiğini gösteriyor. Devlet sermayenin çıkarlarına hizmet etmeyi bırakmalı ve kadınların en temel ihtiyaçlarına ulaşabilmesi için derhal adım atmalıdır. Zamlar geri alınmalı, hijyen ve sağlık ürünleri ücretsiz olmalı.
Yorumlar