Nedir?

Mor Mekan'a bekleriz

Mor Mekan, kadınlara ait özerk bir alan. Biri İstanbul’da diğeri Ankara’da olmak üzere iki tane Mor Mekan’ımız var. Kendimizi sevmek, kendimize saygı duymak, kendi sınırlarımızı çizebilmek, kendi özerk varlığımızı savunabilmek istiyoruz. Kendimizi üretken kılacağımız faaliyetler yapmak, düşünmek, konuşmak, tartışmak ve bazen de sadece dinlenmek istiyoruz. Hayatımızı çevreleyen kadın düşmanlığına karşı birlikte olmak, örgütlü olmak, dayanışmak, birbirimizden güç almak istiyoruz. İşte tam da bu yüzden, bağımsız bir kadın alanı olan Mor Mekanları çoğaltmak istiyoruz.

Mor Mekan’da neler yapıyoruz?

• Üretim atölyeleriyle yeteneklerimizi kolektifleştiriyoruz. Kadın kadına öğrenmeyi, üretmeyi, paylaşmayı deneyimliyoruz.
• Feminist tartışma atölyeleriyle birlikte kadın kadına konuşmayı, dinlemeyi, fikir çatıştırmayı, kolektif biçimde güçlenmeyi ve feminist politika üretmeyi deneyimliyoruz.
Paneller ile gündemi takip ediyor; bizim adımıza konuşulan küçük evlerden, büyük salonlardan çıkıp kendi adımıza kendimiz için konuşmayı deneyimliyoruz.
• Emeği değersizleştiren ve bize sürekli tüketimi dayatan kapitalist kültürle aramıza mesafe koyuyoruz. Kullandıklarımızı birbirimize yeniden kazandırıyor ve sosyal dayanışmayı örgütlüyoruz.
Kendi Ait Bir Oda’mız ile kendimize ait deneyimler yaşıyoruz. Sessizce oturup düşünebileceğimiz yahut müzik dinleyerek rahatlayacağımız, uzanıp biraz kestirebileceğimiz yahut harıl harıl yazı yazabileceğimiz kendine ait bir odamız var.
• Hazırladığımız sunumlar ile haklarımızı ve nasıl savunacağımızı konuşuyoruz.
• Belirli bir odağı olan okuma gruplarımız ile bazen Ursula’nın izini sürüyoruz bazen de feminist teorinin sayfalarını karıştırıyoruz.
Çeviri ekibimiz sayesinde tüm dünyadaki kız kardeşlerimizin sözlerini duyabiliyor, dünya kadın hareketinin gündemlerini takip edebiliyoruz.
Film gösterimleri, müzik dinletileri ve kültürel etkinliklerle hem sanatın gizlenmiş kadın yüzünü görüyoruz hem de kadın kadına eğleniyoruz.
• Tüm kadınların kullanımına açık olan mutfağımızda hep birlikte yiyip içtiğimizi hep birlikte pişirip hazırlıyoruz.
• Dolayısıyla Mor Mekan çeşitli deneyimleri olan, hala kadın çalışmaları yapan her kişi ve kurumla dayanışma ve iletişim halinde olarak adeta bir köprü görevi görüyor

Mor Mekan çalışmalarını mekanın sınırları içerisinde sürdüren ve yalnızca mekana gelen kadınlarla temas kuran bir yapıya sahip değil. Farklı illerde, farklı ilçelerde bir araya gelen kadınların çağrıları üzerine Mor Mekan’da birlikte geliştirdiğimiz etkinlikleri, atölyeleri, üretimleri ve sunumları mekanı olmayan kadınlarla da paylaşıyoruz.