Kadın Savunma Ağı nasıl kurulur?
Artık çok daha iyi biliyoruz. Biz kadınlar yan yana geldiğimizde, dayanışma kurduğumuzda, birlikte daha güçlüyüz. Örgütlü olmak bizim gücümüz. O halde kadından kadına kurduğumuz ağları çoğaltmak için daha ne bekliyoruz. Gelin Kadın Savunma Ağı’nı bulunduğumuz her yerde kuralım.
Peki, Kadın Savunma Ağı nasıl kurulur?
İşte bu can alıcı soru. Çünkü Kadın Savunma Ağı’nın çok fazla ilde, çok fazla mahallede, çok farklı kadın toplulukları içinde örgütlü olmasını istiyoruz. Öyleyse hepimiz tek tek katılmak yerine bulunduğumuz yerde küçük büyük demeden kadın savunmaları kurabiliriz.
Öncelikle Kadın Savunması’nı ve neden örgütlü olmak gerektiğini başkalarına anlatabilecek kadar bilelim. (bakınız; Kadın Savunması nedir? Broşürü)
Kadın Savunma Ağı’yla daha önce hiç iletişime geçmediyseniz, öncelikle sosyal medya, iletişim telefonları, kadın kampı, kadın eylemleri, etkinlikleri yoluyla iletişime geçebilirsiniz. Kadın Savunma Ağı nasıl bir örgüttür, neler yapar bilgi alabilirsiniz. Ya da size en yakın yerde yapılan atölyelere, faaliyetlere, mücadeleye katılarak daha doğrudan tanışabilirsiniz.
Kadın Savunması’nı sadece kent merkezlerinde kuracağımızı düşünmeyelim. Kent merkezlerinde olduğu kadar ilçelerde, mahallelerde, sitelerde, okullarda, iş yerlerinde de Kadın Savunması’nın parçası olan kadın örgütleri kurabiliriz. Kendi durumunuza göre siz de sıralayacağımız yollardan biriyle örgütlenmeye başlayabilirsiniz.
- Eğer zaten bir kadın örgütünün parçasıysanız (kadın dayanışma dernekleri, üniversite kadın toplulukları, kadın paylaşım grupları vs.) ya da bir örgütün kadın komisyonu içindeyseniz (köy derneklerinin kadın komisyonları, mahalle derneklerinin kadın komisyonları vs.) hemen Kadın Savunması’ndan bahsetmeye başlayın. Bu örgütlerin kendi özerk yapısını bozmadan Kadın Savunması’nın asgari ilkelerini benimseyerek ve feminist öz savunma gibi temel atölyeleri yaparak Kadın savunma Ağı’nın bir parçası olmasını sağlayabilirsiniz. Kadın Savunma Ağı’nın gerçek bir ağ tipi örgüte dönüşebilmesi için şu an en çok ihtiyacımız olan şey bu.
- Eğer bir kadın örgütü içinde değilseniz ve Kadın Savunma Ağı’nın bulunduğunuz ilde, mahallede, okulda ya da iş yerinizde de olmasını istiyorsanız hangi adımları atarak Kadın Savunma Ağı kurabilirsiniz?
Kadın Savunması hakkında yukarıda yazılan yollarla yeterli bilgiyi edindikten sonra kolları sıvayalım. Bir kadın örgütü ile birlikte çalışma, Kadın Savunma Ağı’na katılma fikrini etrafımızdaki başka kadınlara açalım. Bu kadınlar çeşitli örgütlerde (sendika, meslek örgütleri gibi) aktif olan kadınlar da olabilir, mahalledeki komşumuz da, sınıf arkadaşımız da…Bu fikre açık olacağını düşündüğümüz, kadın sorunu üzerine duyarlılığını bildiğimiz ve Kadın Savunma Ağı’yla örgütlenmek isteyebilecek kadınlarla tek tek sohbet edelim. Eğer bir grubumuz varsa grup halinde, grubumuz yoksa bir süre sonra birlikte de yapılabilir bu sohbetler. Bir kadın örgütü neden gerekli? Kadın Savunma Ağı nasıl bir örgüt? Bu örgütle bulunduğumuz yerde neler yapılabilir?
Eğer birkaç kadın olduysak fazla beklemeyelim. İlişkilerimizi genişletelim. Arkadaşlarımızdan bulunduğumuz bölgede bize katılabileceğini düşündüğümüz başka kadın topluluklarına kadar Kadın Savunma Ağı’na katılma fikrini örgütleyelim. Daha çok kadına ulaşmak için sokakta ya da büyük organizasyonlarda stantlar açabiliriz, broşürler dağıtabilir, kadınlardan iletişim bilgilerini alabiliriz. Çeşitli derneklerin kadın komisyonlarıyla, veli gruplarıyla, liseli topluluklarla atölyeler yapabiliriz, sohbetler, söyleşiler örgütleyebiliriz. Atölyeler için Kadın Savunması’nın örgütlenme ekiplerinden destek isteyelim. Kendimizi daha bilinir hale getirmek ve sözümüzü daha çok yaymak için afiş, sticker, el ilanı, sosyal medya gibi araçları kullanalım. Yapılacak o kadar çok şey var ki; Bulunduğumuz ilin/mahallenin özgünlüğüne, koşullarına göre bir kafede toplanabiliriz, “bize bi çaya gelsene” parolalı ev sohbetleri örgütleyebiliriz. Bir mahalleye gidip forum tiyatro yapabiliriz. Feminist Öz Savunma Atölyeleri yapabiliriz. Flört şiddeti atölyeleri yapabiliriz. Bir araya getirdiğimiz kadınların önerdiği bir konu üzerine mücadele yürütebiliriz. Kadın hareketinin genel mücadele gündemleri üzerine eylemler, etkinlikler yapabiliriz. Kendi aramızda dayanışma yöntemleri geliştirebiliriz. Yerel yönetimlerle birlikte çalışabiliriz. Yapabiliyorsak eylemler, basın açıklamaları yoluyla gündemlerimizin ülke çapında ses getirmesini sağlayabiliriz.
Her yaptığımız etkinliğin, toplantının, eylemin sadece protesto amacı taşımadığını, örgütlenmek ve kadınların sorumluluk almasını sağlamak için de yapıldığını unutmayalım.
Faaliyetlerimizi daha çok kadına ulaştırmak için sosyal medya hesapları açalım, sosyal ağlarda kadın grupları kuralım. Toplantılara katılan, sorumluluk alan ya da düzenli takip etmeye çalışan kadınlarla daha hızlı iletişim için çeşitli telefon uygulamalarında iletişim grupları kuralım. En geniş iletişim listelerimizle duyuru grupları kuralım.
İletişimin sadece sosyal medyadan, telefondan ya da etkinlikten etkinliğe yeterli olmayacağını, bir kadın örgütünün özel alanın da örgütü olduğunu unutmayalım. Birlikte vakit geçirmek, birbirimizin evine gidip gelmek, dayanışma içinde olmak, yani sürekli yüz yüze iletişim ve paylaşım kadın örgütünün olmazsa olmazı.
Kadın Savunma Ağı’nın düzenli toplantılara başlaması, kadınların haftalık toplantılarla hem kendi sorunlarını konuşması, hem bulundukları yerde neler yapılacağına karar vermesi, genel kadın politikasının yerel izdüşümlerini üretmesi, özgün üretimler olmazsa olmazımız. Düzenli toplantılar gerçek bir iş bölümüne sahip, üretken bir kadın örgütü kurmamızı kolaylaştıracaktır. Bu aynı zamanda bir öz yönetim / birlikte karar alma birlikte yönetme sürecinin başlangıcıdır.
Son olarak yerelimizde kadın örgütü kurma konusunda çabamız varsa ya da kurduysak mutlaka Kadın Savunması’nın Türkiye koordinasyonuna katılalım.
“Kadın Savunma Ağı nasıl kurulur?” sorusunu olabildiğince yanıtlamaya çalıştık. Yine de daha ayrıntılı konuşabilmek için iletişime geçelim, fikir alışverişinde bulunalım.
Aramıza yeni katılacak, ağımızı genişletecek kadınlar; şimdiden hoş geldiniz. Hepimize kolay gelsin.