Deprem mağdurları için insanca geçici barınma imkanları sunmayan devletse şimdi “seçimler yaklaşırken” çadırlarda yaşayanları zorla tahliye ediyor.
6 Şubat depreminin 1. yılı yaklaşırken depremzedeler çadırlarda, konteynerlerde hayatta kalma mücadelesine devam ediyor. Örneğin, geçtiğimiz günlerde konteyner verilmediği için kendi imkanlarıyla yaptıkları barakada kalan bir aile elektrik kaçağından çıkan yangında 2 çocuğunu kaybetti. Deprem mağdurları için insanca geçici barınma imkanları sunmayan devletse şimdi “seçimler yaklaşırken” çadırlarda yaşayanları zorla tahliye ediyor.
İktidar aylardır ana akım medya kanalları aracılığıyla deprem bölgesinde çadırda yaşayan kimsenin kalmadığını söylese de bölgeden gelen görüntüler ve ölümle sonuçlanan kaza haberleri bunun gerçek olmadığını gösteriyordu. Şimdi depremin yıldönümü yaklaşırken devlet dört bir koldan bu görüntüleri ne pahasına olursa olsun ortadan kaldırma peşinde.
Çadırlarınızı toplayın nereye giderseniz gidin
Aralık ayı sonunda St. Pierre Kilisesi’nin altındaki bölgede yaşayan deprem mağdurlarıyla yaptığımız görüşmelerde devletin çadırların tamamının kaldırılmasını istediğini ve bunun için kendilerine belirli bir süre verdiğini öğrenmiştik. Çadırlarını taşımak zorunda olan deprem mağdurlarına ne herhangi bir yer gösterilmiş ne de konteyner tahsis edilmişti. Görüşme yaptığımız bazı deprem mağdurları ise hasta aile büyükleri olmasına rağmen kendilerine konteyner verilmek istenmediğini, “araya birilerini sokarak başkalarına söylenmemesi şartıyla konteyner tahsis edileceğini” ifade ettiler.
Konteyner vermeyen devlet, çadırları parçaladı
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur’un 11 Ocak’ta paylaştığı görüntülerde çadırda kalan deprem mağdurları görevlilerin gelerek çadırlarını parçaladığını, gidecek yerleri olmadığını söylemelerine rağmen dikkate almadıklarını belirtiyorlar.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Seçimler yaklaştığı için çadırları kaldırıyorlar
Defne ilçesinde yaşayan deprem mağdurları ise; kamu görevlilerinin mahalle mahalle gezerek çadırların toparlanmasını istediklerini aktarıyor. Görevlilerle konuşan bir deprem mağduru, depremin üzerinden bir yıl geçmişken ve seçimler de yaklaşırken deprem bölgeleri için kullanılmak üzere toplanan paraların nereye gittiğinin sorulmaması için çadırların apar topar kaldırılmak istendiğini söylüyor. Hala çadırlarda kalanlar olduğunu, devletin yer göstermediğini, konteyner tahsis etmediğini, insanların borçlanacak gücü olmadığını ve çadırlardan çıkıldığında yardımların kesilmesi nedeniyle de bunu tercih etmeyenler olduğunu aktarıyor.
“Hatay’ı kötü gösteriyorsunuz çadırları kaldırın”
Bir başka deprem mağdurunun aktardığına göre de 10 Ocak akşam saatlerinde çadırların bulunduğu bir başka bölgeye giden görevliler “Çadırı boşaltmanız gerekiyor çünkü devlet burada artık çadırda kimsenin kalmadığını söylüyor ve siz Hatay’ı yanlış gösteriyorsunuz” diyerek tahliyelerini talep etti.