Anlat bana yılanlı kadınları – Gökçeçiçek Korkmaz

Ben bir şiir yazdım. Şahmeran’ı ananesine her gün 3 kere, 5 kere okutan çocukluğumla yazdım. Kadınların ve yılanların müşterekliğini görerek, Medusa’nın şeytanlığını sahiplenerek yazdım.

Anlat bana yılanlı kadınları – Gökçeçiçek Korkmaz

Ben bir şiir yazdım, kadınların, yılanların tarihinin bende vuku buluşunun şiiri. Şahmeran’ı ananesine her gün 3 kere, 5 kere okutan çocukluğumla yazdım. Yıllarca yılanlara karşı edindiğim korku ve onunla yüzleşen yetişkinliğimle yazdım. Anaerkil toplumların yılanın kıvraklığını, gizliliğini, “sinsiliğini” sahiplenişini, bu toplumların günümüze kadar gelmiş edalarıyla arayan sevgili arkadaşım Onur’dan dinleyerek yazdım. Patriyarkanın kadınları ve yılanları nasıl kötü imgelere ve bedenlere dönüştürdüğünü duyarak yazdım. Onların müşterekliğini görerek, Medusa’nın şeytanlığını sahiplenerek yazdım.

Ananem patriyarka nedir bilmezdi ama yılanları saldı patriyarkanın üstüne, yılanları ve beni saldı. İçimdeki yılanı ve yılan-kadını sevmem için neden verdi.

Bana bıkmadan usanmadan Şahmeran masalını okuyan ananeme ve Şahmeran’ı cennet bahçesinin ortasına yerleştirip, rengarenk bayraklarla onu başkalaştırarak, içimdeki yılanı yeniden uyandıran Boğaziçili anonim sanatçıya [1]

Anlat bana yılanlı kadınları

Anlat bana yılanları ve kadınları
Bir cesaret baş göstersin
Kırgınlığımızın müşterekliğinden

Anlat bana yılanları
Kötülemek için söyledikleri kelimeler
Giremiyor incecik derimden
Sinsi sinsi gülüyorum

Anlat bana kadınları
Herkes yalan söyledi
Sende kendimi bulmak istemiyorum
Başka birileri yapalım birbirimizi

Anlat bana yılanlı kadınları
Bedeninin sınırları ne zaman geçti insanı
Anlat, çünkü ihtiyacı var yılansız kadınların
Karanlığın içinde yönünü bulmaya
Anlat, çünkü ihtiyacı var kadınsız yılanların
Kendini savunmaya işgalci adamın karşısında

 

[1] 29.01.2021’de Boğaziçi’nde düzenlenen bir sergide anonim bir sanatçının yaptığı bir illüstrasyonda Şahmeran, cennet bahçesinin ortasındaki Kâbe’nin üstüne, dört bir yanına LGBTI+ bayraklarıyla yerleştirilmişti. Anadolu’da ilk günah fikriyle özdeşleştirilen yılanın, binlerce yıldır patriyarkal toplumlarda baskılanmaya çalışılan “kadınla” müşterekliği Şahmeran. Sanatçının bu figürü Kâbe’nin üstüne koyması, “yılan ve kadın gibi erkeğin kendine rakip olarak gördüğü kimliklerin evin baş köşesine iliştirilmesi” ise erkek iktidarına karşı gizli bir alay ve başkaldırı olarak yorumlanıyor. Bu illüstrasyon sergilendikten sonra “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik Etme” iddiasıyla 7 öğrenciye dava açıldı.

https://www.dokuz8haber.net/tartismali-kabe-resmi-neden-cizildi-ne-anlatiyor

https://www.sivilsayfalar.org/2021/07/05/bogazici-universitesindeki-kabe-sergisi-davasinda-reddi-hakim-talebi/

 

 

Yorumlar