Hatay’da çadırlar zorla sökülüyor, gerekçe çevre kirliliği

Hatay’da Vali ve Kaymakam, gezileri sırasında deprem mağdurlarının kullandığı çadırların çevre kirliliği yarattığı gerekçesiyle kaldırılmasını istedi. Yıkılan evlerinin bulunduğu araziye kendi kendilerine bir baraka inşa eden ve AFAD tarafından verilen bir çadırı da kullan bir aileye Defne Belediyesi ve AFAD yetkilileri gelerek, çadırlarının söküleceğini tebliğ etti.

Hatay’da çadırlar zorla sökülüyor, gerekçe çevre kirliliği

6 Şubat depremlerinin üzerinden bir yıl geçse de sorunlar hala bitmiyor. Devlet üzerine düşen sorumlulukların hiçbirini yerine getirmediği gibi deprem mağduru yurttaşların hayatlarını zorlaştırmaya devam ediyor. Ekim ayında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın “çadırda yaşayan yurttaşımız kalmadı” beyanının ardından birinci yıla doğru giderken kentin merkezindeki çadır kentler konteynır verilmeden ya da yer gösterilmeden boşaltılırken, tek tek bulunan çadırlar da kullanım halinde olup olmamasına bakılmaksızın kolluk güçleriyle sökülmeye başlanmıştı.

Son olarak geçtiğimiz günlerde Hatay’ın Defne ilçesi Harbiye Mahallesi’nde yıkılan evlerinin bulunduğu araziye kendi kendilerine bir baraka inşa eden ve AFAD tarafından verilen bir çadırı da kullan bir aileye Defne Belediyesi ve AFAD yetkilileri gelerek, çadırlarının söküleceğini tebliğ etti.

Çadırlar çevre kirliliği yaratıyormuş

Çadırı evlerinden çıkan eşyaları depolamak ve mutfak olarak kullandıklarını söyleyen aileye Vali ve Kaymakam’ın emir verdiğini belirten yetkililer gerekçe olarak ise şöyle demiş:

“Vali ve Kaymakam beyler bölgeye yaptıkları ziyaret esnasında çadırların çevre kirliliği yarattığını söyleyerek derhal sökülmesi gerektiğini emretti.

Gerekli imkanları sağlasalardı daha çevreci bir yaşam sürerdik

Depremde yıkılan evlerinin yerine kurdukları barakada yaşayan ve çadırı da mutfak olarak kullanan dört çocuklu aile, yetkililerin pazartesi günü geldiklerinde çadırlarının sökülmemiş olması halinde kendilerinin sökeceğini söylediklerini belirtti.

Yaşadıkları duruma öfkeli olan deprem mağduru kadın “Bizim zoraki yaşamımız birileri için sadece çevre kirliliğiymiş. Gerekli imkanları sağlamış olsalardı biz de daha çevreci bir yaşam alanı inşa edebilirdik” dedi.

Hatay Kadın Medya Atölyesi