Hatay Defne'deki kadın dayanışma noktamızda şiir etkinliğinde buluştuk. İranlı kadın şair Füruğ Ferruhzad’ın şiirlerinden kendi hayatlarımıza köprüler kurduk.
Hatay, Defne, Aşağıokçular’da bulunan Kadın Dayanışma Noktası’nda 14 Haziran Çarşamba akşamı kadınlar şiir etkinliğinde buluştu. Kadın şairlerin hayatlarından ve şiirlerinden alıntılarla yapılan şiir etkinliğinde İranlı kadın şair Füruğ Ferruhzad’ın hayatını ve şiirlerini ele aldık. Baskıcı ve muhafazakar bir aileden gelen Füruğ, bu baskıdan bir nebze olsun kaçabilmek için kurtuluşu evlenmekte buluyor. Bu “kurtuluş” kısa süreli oluyor çünkü yazdığı “Günah” şiiri ailesi, kocası hatta İran toplumunun kendisini aforoz etmesiyle sonuçlanıyor. Bu aforozun sebebi ise İran’da bir kadının ilk kez kendi arzularını şiirinde özgürce ifade etmesi. Füruğ bu arzuları şu dörtlükle anlatıyor:
“Günah işledim lezzet dolu bir günah
Titreyen esrik bir tenin yanında
Tanrım ne bileyim ne yaptım ben
O karanlık susku dolu zulada”
Bu aforoz çocuğunu kaybetmesine sebep oluyor çünkü İran’da kadınlar boşandıkları takdirde çocuklarının velayetini alamıyor. Boşandığı erkek Perviz Şapur bu yasayı fırsat bilerek Füruğ’a çocuğu Kamyar’ı ömrü boyunca göstermez. Ömrü boyunca sayısız acıya göğüs geren Füruğ, tüm bu acılara özgürce, şiirleriyle varlığını korumak ve sürdürmek için katlanır. Şiire olan bağlılığını ise babasına yazdığı şu mektupta ifade eder:
“Gecem gündüzüm hiç kimsenin şimdiye kadar söylemediği yeni ve güzel bir şiir söylemenin düşüncesiyle geçiyor. Kendimle baş başa kalamadığım ve şiir düşünmediğim gün, bana boşu boşuna geçen bir günmüş gibi geliyor. Belki şiir beni mutlu edemez gibi görünüyor olabilir ama ben mutluluğu başka bir şekilde algılıyorum. Benim için mutluluk güzel elbiseler, iyi yaşam ya da güzel yemekler değil, ben ruhen huzurlu olduğumda mutlu oluyorum ve şiir ruhumu huzurlu kılıyor, eğer insanı hırslandıran güzel şeylerin hepsini bana verip şiir söyleme kudretini benden alırlarsa kendimi öldürürüm. Siz bana bir zaman izin verin, bırakın ben diğerlerinin gözünde mutsuz ve derbeder olayım göreceksiniz asla hayatımdan sızlanmayacağım.”
Füruğ ortaya koyduğu bu varlık mücadelesini çağdaş İran şiirine kazır. Saçları isyanın simgesi olur. Abbas Kiyarusrtami Füruğ’u şu sözlerle özetler: “Her milletin kültürel sembolleri vardır. Mesela İngilizlerde Shakespeare gibi, çağdaş İranlılar için ise Füruğ Ferruhzad bir semboldür. İran şiirinin modern kimliğini oluşturan kişidir. Saçları, ülkemizde gerçeği söyleyen son kişiydi”
Etkinlikte Füruğ’un hayat hikayesinin anlatısının ardından kadınlar Füruğ’dan seçtikleri bir şiiri, kendi şiirlerini veya sevdikleri bir şairden şiiri nedenlerini de anlatarak okudu.