Uluslararası Ev İşçileri Federasyonu korona salgını ile mücadele ederken ev işçilerinin haklarının korunması için acil taleplerinin yer aldığı bildiri yayınladı: ''Korona virüs salgını bizim ortak sorunumuz bununla ancak dayanışma ile mücadele edebiliriz''
Uluslararası Ev İşçileri Federasyonu (IDWFED) korona salgını ile mücadele ederken ev işçilerinin haklarının korunması için acil taleplerinin yer aldığı bildiri yayınladı.
‘’Uluslararası Ev İşçileri Federasyonu Ev İşçileri Haklarının Korunması Ve Coronavirüs Salgınıyla Mücadele Bildirisi’’ başlığıyla yayınlanan metinde hükümetlere, ev işçilerinin haklarının korunması için acil adımlar atmaya çağırı yapıldı. Bildiride, korona salgını nedeniyle evlerinden çıkamayan insanların bakım hizmetlerini ev işçilerinin yerine getirdiğinin altını çiziyor. IDWFED, ev işçilerinin çalışma koşullarının stresli ve tehlikeli bir ortamda gerçekleştiğini hatırlatılarak sağlık güvencesi, çalışma saatlerinin düzenlenmesi, ücretli izin verilmesi gibi acil talepleri sıralıyor.
#COVID19 (EN 1/3) “The coronavirus pandemic is our common challenge across borders. Only in solidarity will we succeed in fighting it.”
IDWF Statement on Protecting #DomesticWorkers Rights and Fighting the #Coronavirus #Pandemic
?https://t.co/MNKFNWQku1 pic.twitter.com/OPCYqe0fq8
— IDWF (@IDWFED) March 18, 2020
Uluslararası Ev İşçileri Federasyonu
Ev İşçileri Haklarının Korunması ve Coronavirüs Salgınıyla Mücadele BildirisiKoronavirüs pandemisi sınırlar arasındaki ortak sorunumuzdur. Sadece dayanışma içinde onunla savaşmayı başaracağız.
Yeni Koronavirüs salgını 3 aydan uzun süredir herkesi hayatını etkilemekte. Ev işçileri, bakım sektröründeki diğer bütün işçiler gibi toplulukların ve ailelerin sağlığını korumada ön saflarda bulunuyor. Ancak kendi sağlıkları ve güvenlikleri göz ardı edildiği hatta tehlikeye atıldığı için aynı zamanda da en savunmasız olanlar ev işçileri olmakta.
Salgının yayıldığı pek çok ülkede ev işçilerinin temizliği ve hijyeni sağlamak için iş yüklerinin herhangi bir fazla mesai tazmintı olmadan ciddi oranda arttığını duymak bizi derinden endişelendirdi ve kızdırdı. Zararlı ve ne olduğu bilinmeyen kimyasallar içeren temizlik malzemeleri ile çalıştıklarında ev işçilerine herhangi bir koruyucu ekipman sağlanmamakta. Bu yüzden ev işçileri stersli ve tehlikeli bir iş ortamına maruz kalmakta.
Bugüne kadar ev işçileri pek çok ülkede ücretli hastalık iznine sahip olmadılar. Ev işçileri iş kazalarına veya iş yerinde sakatlanmalara karşı herhangi bir ulusal mevzuat tarafında korunmamaktalar. Onlara çalışmaya devam ettikçe bu sağlık risklerini kabullenmekten başka çare bırakılmamakta. Herhangi bir uyarı verilmeden işten atılan ev işçileri var. Bazı işverenler bunu, kendi işlerini kaybettiklerinde ekonomik sebeplerden ötürü yapmakta. Bazıları ise özellikle ev işçisi göçmen ise günah keçisi yapıldıkları için işsiz kalıyorlar. İş verenleri hastalık kaptıktan sonra ev işçilerini de hastalık kaptıkları vakalar bulunmakta . Hastalık izni veya herhangi bir tazminat alabilecekleri belirsiz.
Bgün salgın yayılmaya devam ediyor. Hükümetler ve toplumlar bununla mücadele için farklı seçenekleri deniyorlar. Sayıları binleri bulan ev işçileri evleri koruyorlar ve yaşlı ve hasta insanlara bakıyorlar. Virüse karşı toplumun mücadelesinin bir parçaları olmaları için sağlıkları ve güvenlikleri koruma altına alınmalı. Hükümetleri bir an evvel ev işçilerinin haklarının korunması için acil önlemler almaya çağırıyoruz;
- Güvenli ve tehlikesiz çalışma alanı hakkı: Bu, koruyucu donanımların ve önlemlerin alınmasını ve bunların uygun şekilde kullanılması için eğitimi içerir. Hükümetler, ev işçilerinin, diğer işçiler ve vatandaşlar ile aynı koruyucu önlemlere erişiminin olmasını sağlamalıdır.
- Ücretli izin, sosyal güvence ve sağlık hizmetlerine erişim hakkı: Ev işçileri hasta olduğunda, evde kalmalı ve ücretli hastalık izniyle karşılanmalıdırlar. Bu, karantinaya alınan ve enfekte olanları içerir.
- İşçi haklarının kapsamı: İşten çıkarılma durumunda, ev işçilerine ücretleri ve tüm tazminatları sözleşmelerinde ve yasada belirtildiği şekilde ödenmelidir.
- Bilgi edinme hakkı: Pandemi hakkındaki bilgilerin göçmenler de dahil olmak üzere topluluklara ulaşması için yaygınlığını sağlamalıdır. Özellikle, önleyici ve koruyucu önlemler ve bilgiler göçmenlerin ana dillerinde olması gerekir. Göçmen ev işçileri de dahil olmak üzere ev işçileri, genel olarak diğer işçiler ve vatandaşlarla aynı güvenlik talimatlarına uyma hakkına sahip olmalıdır. İşverenlerin bu hakları sağlaması gerekir.
Ayrıca, hükümetler virüsün nasıl yayıldığı ve nasıl kontrol edilebileceği konusunda doğru bilgileri paylaşırken dikkatli olmalıdır. Hastalıklar ırklarına veya etnik kökenlerine bakılmaksızın herkesi hasta edebilir. Herhangi bir ırkçı ya da göçmen karşıtı politika ve davranışlarda bulunulmamalıdır.
Yorumlar